Historia salami

Za ojczyznę salami uważa się kraje leżące nad Morzem Śródziemnym, gdzie ciepły i suchy klimat, przewiewne pieczary i groty skalne utrzymujące stałą temperaturę, stworzyły idealne warunki do powolnego dojrzewania i suszenia wędlin surowych. Prawdopodobnie tego typu wędlina znana była już mieszkańcom Imperium Rzymskiego. Przyjmuje się, że historia przemysłowej produkcji salami liczy sobie ok. 300 lat, a początkiem jej była produkcja wykonana we Włoszech. Wytwarzanie salami opierało i opiera się na najstarszych naturalnych metodach konserwowania surowego mięsa, tj. solenia, fermentacji i suszenia.

Nazwa salami pochodzi prawdopodobnie od włoskiego słowa „sale” oznaczającego sól, której używa się jako podstawowego środka konserwującego ten rodzaj wędliny. Ta jedna z najdroższych i najszlachetniejszych dziś wędlin była kiedyś prostym żołnierskim jadłem należącym do prowiantu legionistów rzymskich ze względu na swoją wysoką trwałość. Obecnie salami produkuje się w wielu krajach Europy, a największym producentem salami w Polsce jest SOKOŁÓW S.A. Oddział w Dębicy. Jesteśmy również jedynym w Polsce producentem salami z naturalną pleśnią na powierzchni. W porównaniu z 300-letnią tradycją produkcji przemysłowej salami na świecie jesteśmy jeszcze „młodzi”, ale jak na polskie warunki mamy się nieźle, bo nasza tradycja produkcji salami ma już 25 lat.